Op weg naar CO2-neutraal

OP WEG NAAR CO2-NEUTRAAL


Als één van onze kernwaarden speelt duurzaamheid een belangrijke rol in onze totale bedrijfsvoering. Logistieke transportstromen, gas-, energie- en dieselolieverbruik (onze footprint) worden voortdurend geanalyseerd zodat we, waar mogelijk, gericht kunnen optimaliseren en CO2-uitstoot reduceren.

Van elke ondernemer wordt vandaag de dag steeds meer gevraagd en verwacht op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulaire economie. Nederland staat voor de grote opgave om de CO2-uitstoot drastisch (met 49% voor 2030) te verminderen. Om deze ambitieuze doelen te behalen zal iedereen binnen de logistieke keten actief zijn ‘reductiesteentje’ moeten bij dragen.

Extra inzet tijdens energietransitie

Voor ons wagenpark zien wij met name waterstof als de emissievrije brandstof van de toekomst. Voorlopig zijn we echter grotendeels aangewezen op fossiele brandstoffen. Gedurende de transitie naar een fossielvrije brandstof willen wij snel en proactief, naast het reduceren, ook zoveel mogelijk CO2 compenseren. Daarom investeren wij per 1 januari 2022 in het Nature-Based Solutions programma van Shell, waarmee we een eerste stap zetten naar CO2-neutraal transport. Dit programma met gecertificeerde CO2-compensatieprojecten, is gericht op het succesvol beschermen en herstellen van natuurgebieden.

Daarnaast behoort het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals HVO of Bio GTL, tot de mogelijkheden bij Zijderlaan. Door te kiezen voor een alternatieve brandstof kunnen onze klanten direct CO2-reductie voor hun eigen organisatie behalen. Bent u benieuwd wat Zijderlaan voor uw organisatie kan betekenen op duurzaamheidsgebied? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Succesvolle duurzame projecten

Zijderlaan neemt deel aan het CO2-reductieprogramma van Lean & Green. In 2019 behaalden we de 1e Lean & Green STAR. Deze STAR geeft aan dat wij onze vrachtwagens efficiënt inzetten met een lagere CO2 per ton/km tot gevolg. Uiteraard hebben we de ambitie om ook een 2e en zelfs 3e STAR Award te behalen. Onze dieselolieverbruikrapportages worden momenteel getoetst door Lean & Green. Daarnaast hebben we in 2020 zo’n 900 zonnepanelen geplaatst op een aantal DC-locaties, waarmee onze CO2-footprint is verbeterd.

Verder staat de oplevering van onze hypermoderne werkplaats voor de deur. Dit pand is gebouwd volgens de zogenaamde BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Reparaties en onderhoud aan onze trucks en trailers verrichten we straks met nauwelijks tot geen impact op het milieu. Lees in dit artikel meer over de nieuwe werkplaats.

Duurzaamheidsadviseur bij Zijderlaan

In 2021 hebben we een duurzaamheidsadviseur aangesteld. In deze nieuwe functie volgt Maik Backx de ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied nauwkeurig. Hij maakt analyses en prognoses over CO2-uitstoot. Samen met onze klanten bekijkt en onderzoekt hij mogelijkheden voor verduurzaming in de keten en brengt duurzame optimalisatieslagen in kaart.

Maik begon in zijn functie met de uitvoering van een duurzaamheidsonderzoek. Hierin stonden drie onderwerpen centraal:

  • Concretiseren verbetering verbruikcijfers t.b.v. 2e of 3e Lean & Green STAR;
  • CO2-reductieplan opstellen om uitstoot en verbruik terug te dringen;
  • Persoonlijke rij-coaching inbedden in onze Code 95 en mentoropleidingen, waarbij de focus ligt op duurzame inzetbaarheid, veiligheid en kwaliteit van onze chauffeurs.

Met de resultaten uit het onderzoek werken wij gericht verder aan het terugdringen van de CO2-uitstoot binnen Zijderlaan.

Heeft u vragen over ons duurzaamheidsbeleid of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor optimalisatie en verduurzaming van uw transport? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier, per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon.

Stolwijk - 10 januari 2022