60ste plaats voor Zijderlaan in Top 100 LDV 2020

De Top 100 Logistiek Dienstverleners 2020 is bekend en Zijderlaan staat op een mooie 60ste plaats! We zijn met 14 plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar en trots op deze notering. Naast de indicatoren netto-omzet, aantal vaste medewerkers, aantal vierkante meters warehouse, deelname Lean & Green programma en aantal Breeam-gecertificeerde warehouses, werd dit jaar ook voor het eerst gekeken naar de innovatiekracht van de organisatie. Ook hier hebben we goed op gescoord. Voor de mate van innovatie in duurzaamheid en arbeid hebben we een waardering gekregen van 4 sterren. De mate van innovatie in logistieke operaties en ketenregie is gewaardeerd met 3 sterren.

Lean & Green Star Award

In 2019 hebben we de Lean & Green Star Award ontvangen. Zijderlaan ziet duurzaamheid al jaren niet alleen meer als (gezamenlijke en maatschappelijke) doelstelling maar ook zeker als kans. Het thema “Duurzaamheid” komt binnen de gehele organisatie in onze dagelijkse werkzaamheden voor. Zowel de directie, werkplaats, chauffeurs als planning hebben direct invloed op de CO2-reductie. Vanuit de directie wordt gestuurd op inkoopbeleid, worden ontwikkelingen (en kwaliteit) van alternatieve brandstoffen intensief gevolgd en wordt, samen met leveranciers en opdrachtgevers, gezocht naar optimalisatieslagen in de supply chain. Vanuit de werkplaats stuurt en monitort men chauffeurs continu op het juiste gebruik en verbruik van hun voertuig, preventieve onderhoudsbeurten worden uitgevoerd en wordt bandenspanning geautomatiseerd bijgehouden. Om ervoor te zorgen dat elke chauffeur met de juiste voertuigconfiguratie de weg op kan, bouwen we alle nieuwe voertuigen bovendien in eigen beheer af. De planners zoeken vervolgens naar een optimale ritplanning, waarbij de chauffeurs hun ritten op een verantwoorde wijze uitvoeren door bewust te anticiperen op het verkeer (rijgedrag, ‘voetje van de chauffeur’) en de nieuwste veiligheids- en brandstof besparende systemen te gebruiken.

De realisatie van ons logistieke hoogstandje in Puttershoek heeft ook tot enorme CO2-reducties geleid. Hierdoor konden niet alleen aanzienlijke transportkilometers voor de ‘interne’ transportstromen worden geminimaliseerd (door de diverse goederen- en vervoersstromen van en naar de verschillende suikerdistributiecentra te optimaliseren), ook de duurzame nieuwbouwaspecten hebben ertoe geleidt dat DC Zijderlaan-Puttershoek werd gecertificeerd met een Breeam-certificaat.

Door verschillende vervoersmodaliteiten met elkaar te combineren zijn er de afgelopen tijd ook belangrijke CO2-reductieslagen gerealiseerd. Agrigyps, een product van onze handelsonderneming, wordt van oorsprong opgeslagen en getransporteerd vanuit de fabriek in België. Door verschillende CO2-reductiekansen te onderzoeken hebben we ervoor gekozen om een 2e depot in het Noorden te gebruiken. Dit depot in de Sethehaven (Meppel) wordt bevoorraad door schepen die zo’n 1500 ton verschepen. Het Agrigyps wordt in speciaal overdekte bunkers opgeslagen om vervolgens van daaruit alle klanten ‘boven de grens Utrecht’ te beleveren. Vanuit België worden alle klanten tot aan de grens van Utrecht belevert. Hierdoor kunnen we iedereen ‘just-in-time’ Agrigyps blijven aanleveren, maar wel met aanzienlijk minder vervoersbewegingen dan voorheen.

Binnenkort wordt een groot deel van ons dakoppervlak voorzien van zonnepanelen. Weer een mooie gelegenheid om duurzaamheid verder binnen de organisatie uit te rollen. Ook in de toekomst zullen we alert blijven op innovatieve en duurzame mogelijkheden!

Artikel Logistiek.nl: "Top 100 LDV 2020: DHL op 1 en innoveren in crisistijd"