Bodem kan 40% meer nutriënten vasthouden

Bron artikel: Boerderij 106 - no. 1, pagina 79 (29 september 2020)

Eurofins Agro: bodem kan 40% meer nutriënten vasthouden

Op bijna de helft van alle Nederlandse percelen kan de bodem meer nutriënten vasthouden dan nu het geval is. 

De zogenoemde CEC-bezetting (Cation Exchange Capacity) is op veel plekken lager dan wenselijk. Dat kost productie, maar kan verholpen worden. Dat meldt Eurofins Agro.

Uit onderzoek blijkt dat CEC (kleihumuscomplex) voor slechts 85% of minder gevuld is met de nutriënten calcium, magensium, kalium en natrium. Die bezetting verschilt per gebied in Nederland. Ook per bedrijf en zelfs binnen een perceel kunnen er grote verschillen zijn.

Een lagere CEC-bezetting is volgens Natasja Poot, productmanager Teelt bij Eurofins, op meerdere manieren te verklaren. Ten eerste speelt de grondsoort een grote rol. Kleigronden hebben over het algemeen een hogere CEC doordat kleideeltjes veel bindingsplaatsen hebben. Bij zandgronden wordt de CEC grotendeels gevormd door organische stof. Zanddeeltjes binden namelijk nagenoeg geen nutriënten. Ten tweede is de zuurgraad (pH) van belang. De lading en daarmee de bindingscapaciteit is pH-afhankelijk.De derde belangrijke factor is het organischestofgehalte. Hoe meer organische stof in de bodem, hoe hoger de CEC. 

MAATREGELEN CEC-VERHOGING

De CEC is op verschillende manieren te verhogen. De CEC is - vooral op zandgrond - te verhogen door meer organische stof toe te dienen. In het geval van een (te) lage pH is bekalken zinvol. Daardoor binden minder zure H+-deeltjes, waarmee meer plek is voor nutriënten om de binding aan te gaan. Bij een (te) laag magnesiumgehalte kan extra magnesium toegediend worden. Is de pH op orde, maar de CEC nog te laag? Dan kan gips uitrijden een mogelijkheid bieden. Gips bestaat uit calciumsulfaat en verhoogt niet de pH, maar draagt wel bij aan meer binding van calcium en magnesium aan het CEC.