zijderlaan 80 jaar
zijderlaan handel

AGRIGYPS

AGRIGYPS, NU OOK OP BLIJVEND GRASLAND.

Na jarenlang onderzoek blijkt calciumgebrek in de grond de aanleiding te vormen voor de zich op grote schaal voordoende wormen- en structuurproblematiek (kluitvorming). Doordat telers generaties lang zich gefocust hebben op de Ph en het feit dat men tijdens het ploegen volop schelpen aantrof in de grond, werd algemeen aangenomen dat er voldoende vrije calcium in de grond beschikbaar was. Dit laatste is echter een misvatting gebleken.
Meer daarover in de rubriek 'Media & ervaringen telers' (Boerderij 22-2-'05).

AGRIGYPS is een EG-Meststof.

Achtergrond

Al vele jaren veroorzaken wormen oogstproblemen door versmering en kluiterige grond. Maar ook het veranderende klimaat met langdurige droge perioden en extreem nat weer maakt dat de grond moeilijker te bewerken is. Door PPO in Lelystad wordt al geruime tijd onderzoek gedaan om deze problemen te verhelpen. De laatste jaren heeft dit onderzoek zich toegespitst op de calciumhuishouding in de grond. Want hoewel de er in de vorm van schelpen veel calciumcarbonaat in de grond zit is de beschikbare hoeveelheid vrije calcium vaak de boosdoener.

Onderzoeken

In een artikel, Akkerbouwbijlage van de “Boerderij”, worden door de onderzoekers van PPO-agv te Lelystad de resultaten bekend gemaakt van de veldproeven zoals uitgevoerd in 2004. Uit emmerproeven was al gebleken dat zowel gips als zwavelzure ammoniak goed werken tegen kluitvorming. Echter de werking van zwavelzure ammoniak viel in de veldproef tegen, in tegenstelling tot de werking van gips. Uit de PPO proeven is gebleken dat AGRIGYPS met afstand het aangewezen middel is om de zich voordoende problematiek aan te pakken. Bijkomend voordeel bleek dat AGRIGYPS een financiële meeropbrengst genereerde in de teelt van aardappels en suikerbieten.

In een dosering van 6 ton per hectare toegediend gaf dit de minste hoeveelheden kluiten. De aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om de kluiten van de regenwormen aan te pakken met akkerbouwgips (Agrigyps). Met als kanttekening dat de gips niet verontreinigd moet zijn met zware metalen!

Naast PPO-agv zijn er ook onderzoeken gedaan door Altic in Dronten. Hierbij is naast de invloed van gips op de verbetering van de structuur ook gekeken naar eventuele negatieve invloed op de opbrengst en het effect op interne bruinverkleuring.

Enkele conclusies uit dit rapport:

  • Toediening van gips leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van calcium in de bodem.
  • Toepassen van gips in doseringen tot 10 ton per hectare heeft geen negatief effect op de gerealiseerde opbrengst gehad.
  • Toedienen van gips leidde bij een slechte structuur tot een verbetering van de structuur van de bodem.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door meststoffen groothandel Triferto, is gebleken dat het toepassen van gips gewone schurft (Streptomyces scabies) op aardappelen verminderd.

Meer informatie? Neemt u dan contact op met:

Zijderlaan BV
Dhr. F. Boom
Nijverheidsweg 10
2821 AT  STOLWIJK
Tel: 0182 - 34 6600 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Levertijd enkele dagen, transport met (volle) kipwagens van +/- 27 ton.

Zijderlaan BV Stolwijk            Nijverheidsweg 10            2821 AT Stolwijk            Tel. +31 (0)182 34 6600            Route

informatie

Informatie aanvraag

Wilt u weten wat Zijderlaan voor u kan betekenen?
Vraag vrijblijvend informatie aan, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

powered ByGiro.com

Contact button

Algemene contactgegevens

Bezoekadres Zijderlaan bv
Nijverheidsweg 10
2821 AT  Stolwijk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:  0031(0)182 346600
Fax: 0031(0)182 346610

 

Postadres Zijderlaan bv
Postbus 2
2820 AA  Stolwijk

     

powered ByGiro.com

Login

Login

Zijderlaan stelt klanten via haar klantenlogin in staat om zowel actuele als historische
voorraadgegevens online raad te plegen. 

Klantenlogin

Medewerkerslogin

powered ByGiro.com